0031 (0)36 - 53 49 687
0
€ 0,00
0 Producten
x

Mijn winkelwagen


Uw winkelwagentje is leeg.

Waarom eten we eigenlijk chocolade-eieren tijdens Pasen?

17 Februari, 2017 10:13

Voorafgaand aan het paasfeest gaan de chocolade paasgeschenken als warme broodjes over de toonbank. Vooral de paaseieren zijn erg populair. Maar hoe is de traditie van het eten van (chocolade-)eieren met Pasen eigenlijk ontstaan? 

De Germaanse verklaring: de godin Ostera

Voordat we dieper in gaan op de chocolade-eieren is het belangrijk om eerst te achterhalen waarom eieren zo geliefd zijn met Pasen. Daarvoor gaan we terug naar de Germaanse tijd.

In de tijd van de Germanen stonden eieren symbool voor nieuw leven. De link met de lente – het seizoen waarin bloemen en planten beginnen te bloeien en dieren zich voortplanten – is al snel gelegd. In dit seizoen offerden de Germanen eieren aan de godin Ostera: de godin van de lente en dageraad (de schemering voorafgaand aan de zonsopkomst) om te zorgen voor een vruchtbare oogst.

 

Christelijke verklaring

Ook in het christendom zien we een link met eieren en het paasfeest. Tijdens de periode waarin gevast werd, waren de christenen al bezig met het maken van een zoete vervanger van het gewone kippenei. Tijdens de vastenperiode mochten ze namelijk geen eieren eten, waardoor ze nep-eieren van amandelpasta maakten. Op deze manier konden ze toch genieten van de ‘eieren’. Tijdens het paasfeest, het feest na de Vastentijd, mochten de christenen weer volop genieten van kippeneieren.

 

Van kippeneieren naar chocolade-eieren

Het is nu duidelijk wat de link is tussen eieren en Pasen, maar waar komen de chocolade-eieren nu vandaan? Daarvoor gaan we naar het achttiende-eeuwse Parijs. De banketbakkers in Parijs bedachten een luxe-variant op de eeuwenoude eiertraditie: een chocolade-ei. Onderling hielden de banketbakkers wedstrijden met elkaar voor het mooiste chocolade-ei, waardoor het snoepgoed steeds populairder werd onder de gewone bevolking. De traditie van chocolade-eieren tijdens Pasen was geboren. We hebben deze lekkere traditie dus te danken aan de oude Germanen, de vastende christenen en de competitieve Parijzenaren.

 

Zet de chocolade paastraditie voort onder uw zakenrelaties

Tegenwoordig eten we niet alleen chocolade-eieren, maar ook paashazen, paastabletten en paasbonbons van chocolade. Ook binnen bedrijven is dit nog steeds een veelvoorkomende traditie. Verras daarom ook dit jaar uw personeel en uw zakenrelaties met een origineel chocolade paasgeschenk voorzien van uw logo of bedrijfsnaam.

 

chocolade paaseieren


< De Dag van de Verpleging: toon uw waardering 4 redenen waarom chocolade het perfecte relatiegeschenk is >

Tags: