Je winkelwagentje is leeg.
Als we het hebben over de productie van chocolade laten we de chocolademelk, ijs en andere producten even voor wat ze zijn. Want wanneer spreken we van chocolade? Wanneer deze in ieder geval suiker, cacaoboter en cacaomassa bevat. Deze ingrediënten doorlopen de stappen mengen, walsen en concheren.
Bij het mengen wordt de cacaomassa, suiker en cacaoboter gemengd met eventuele andere ingrediënten. Dit wordt zorgvuldig gedaan; de mengtijd varieert van twee uur tot enkele dagen. Ook hier is het weer van belang dat de smaken en aroma’s goed tot hun recht komen en de juiste melange vormen.
Bij het mengen wordt gekozen voor de smaak puur, melk of witte chocolade. Zowel de ingrediënten als de hoeveelheden per ingrediënt zijn verschillend.
• Pure chocolade – minstens 35% cacaobestanddelen. Suiker, min. 18% cacaoboter, cacaomassa
• Melk chocolade – minstens 25% cacaobestanddelen. Suiker, cacaoboter, cacaomassa, min. 14% melk of melkpoeder, vanille
• Witte chocolade – minstens 20% cacaobestanddelen. Suiker, cacaoboter, min. 14% melk of melkpoeder, vanille
Als de ingrediënten goed gemend zijn wordt dit mengsel gewalst. Dit walsen tussen metalen rollen gebeurt om grove cacao en suikerdeeltjes fijn te maken. Hierdoor proef je uiteindelijk gladde en fijne chocolade zonder stukjes.
Na het walsen is het chocoladedeeg droog en heeft het nog niet de juiste smaak. Door het toevoegen van extra cacaoboter en sojalecithine wordt de smaak milder en krijgt deze een gladde structuur. Hierdoor smelt deze bij het eten en krijgt de chocola het typische zalf-achtige effect in de mond. De conche verdeelt de cacaoboter gelijkmatig in de chocolade. Door soms wel 78 uur te mixen ontstaat een rijke en milde smaak.
Met de mooie vloeibare chocoladepasta die uit de concheermachine komt kan nu vast chocolade gemaakt worden zoals repen, bonbons en dergelijke. Er zijn twee manieren om deze chocola vorm te geven: invormen of glaceren.
Bij invormen spuit een machine de vloeibare chocola in een vorm. Vanzelfsprekend bepaald deze vorm hoe de chocola er uit komt te zien: repen, blokjes, pastilles, enz. De volgende stap is het wegtrillen van mogelijke luchtbelletjes zodat de chocola een massa wordt. Daarna koelt men de chocola van 30 naar 16 graden via een grote koeling. Door de vorm om te keren komt met een klein tikje de chocola uit de vorm…de chocola is nu klaar voor consumptie!
Een andere methode is het glaceren. Zoals de naam al doet vermoeden wordt er bij deze methode een laagje chocola over de kern heen gelegd. Deze kern kan van alles zijn; de vulling van een bonbon, candy bar zoals Mars of Snicker maar ook koekjes die met een laag chocolade worden overgoten. Voor het overgieten van de kern wordt de chocola eerst getempeerd zoals dat heet, om te zorgen dat deze haar glans behoudt en kan stollen. Net zoals bij het invormen wordt de chocola na het glaceren gekoeld naar 16 graden en… de lekkernij is klaar om van te genieten!
Je kunt hier meer ontdekken over de geschiedenis van chocola.
Hoe de cacao uit de chocolade gemaakt wordt lees je hier.
Mooie Filmpjes! Van cacaomassa tot chocolade
(Bronnen: www.youtube.com, www.barry-callebaut.com)
Wil je echt alles weten van en over chocolade voor je werkstuk of spreekbeurt, bezoek dan: Chocolade - Wikipedia
Wil je dit gebruiken voor je werkstuk over chocolade, klik dan hieronder op het PDF icoon om het te downloaden.
We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.